Wist u dat?

MAXIMUMSNELHEID

De maximumsnelheid voor een auto met aanhanger varieert in de meeste Europese landen. Een correct overzicht kunt u vinden op www.anwb.nl

GROENE KAART

In sommige Europese landen is een eigen groene kaart voor de caravan, zwaarder dan 750 kg., verplicht resp. aanbevolen. Informeer hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij. U kunt hiermee problemen voorkomen.

WAARSCHUWINGSBORD FIETSDRAGER

In steeds meer Europese landen is een waarschuwingsbord op de fietsdrager verplicht. Dit geldt in ieder geval voor Italië, Spanje en Polen.

VOCHTVRETER

Om condensvorming in uw caravan tijdens de winterstalling tegen te gaan, raden wij u aan een vochtvreter te plaatsen.

Plaats de vochtvreter in de caravan in een ruime kunststof emmer of bak.

NL-STICKER

Heeft u een fietsendrager op de auto, dan dient u voor het buitenland op de witte kentekenplaat een NL-sticker bijplakken.

MILIEUSTICKER DUITSLAND

Voor bepaalde gebieden in Duitsland is een milieusticker verplicht. U kunt de gebieden en informatie vinden op www.anwb.nl.

COMBIHOR

Voor het behoud van de veerspanning van uw horren, adviseren wij u de horren tijdens de winterstalling omhoog te laten.

DRINKWATERLEIDING

Het jaarlijks reinigen van het drinkwatersysteem blijft een belangrijk punt van aandacht. Na reiniging van het systeem kan met een bacteriedodend middel worden nabehandeld om bijv. legionella tegen te gaan.

AFTAPPEN WATERSYSTEEM

Om onaangename verrassingen in het voorjaar te voorkomen, raden wij u aan de verschillende watersystemen, m.n. de boiler, goed af te tappen.

ACCU

Het is het behoud van uw accu om deze gedurende de wintermaanden uit uw caravan te halen en deze thuis aan te sluiten op een druppellader.

VEILIGHEIDSVEST/FLUORESCEREND VEST

In o.a. de navolgende landen is het verplicht een fluorescerend veiligheidsvest in de auto te hebben: België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden.

VOEREN VAN AUTOVERLICHTING OVERDAG

Sinds 2007 zijn automobilisten in Polen verplicht om ook overdag de autoverlichting aan te doen.

EUROPESE ZORGPAS

Mocht u enige tijd in het buitenland verblijven, is het wellicht zinvol de Europese zorgverzekeringskaart bij uw zorgverzekeraar aan te vragen. Uw Nederlandse kaart is in het buitenland niet herkenbaar waardoor u de kans loopt de medische kosten zelf te moeten betalen waarna deze achteraf kunnen worden teruggevraagd bij uw zorgverzekeraar. De Europese zorgverzekeringskaart geeft geen medisch gegevens maar fungeert als bewijs van verzekering.

STIKSTOF IN BANDEN

Door de stikstofvulling wordt de band minder snel warm waardoor de kans op een klapband wordt verkleind. Bijkomend voordeel is een verminderde kans op drukverlies.

MISTLAMP

Vanaf 1 januari 2005 is het verplicht om een mistlamp te hebben op uw caravan. Is uw caravan van voor 31-12-1997 en is het maximaal toegestane gewicht 750 kg of hoger, dan bent u verplicht om minimaal één mistlamp op uw caravan te hebben. Is het maximaal toelaatbaar gewicht van uw caravan of vouwwagen minder dan 750 kg. dan is een mistlamp altijd verplicht, ongeacht de leeftijd. Ook alle kleine aanhangers moeten een mistlamp hebben.

KOFFIEPADAPPARAAT

Het is gebleken dat ook uw koffiepadapparaat gevoelig is voor vrieskou. Ons advies is dan ook deze gedurende de winter thuis te bewaren.

Reacties zijn gesloten.